Бижута от смола

Какво представляват бижутата от смола?

Насочване към деликатната красота на предметите (които по принцип не са предвидени за направа на бижута) чрез прозрачни повърхности като вода, въздух или лед и запечатването им със смола във формата на бижу. Или с други думи, трансформацията на течност в твърдо вещество с помощта на втвърдител и суспендирането на красиви предмети като цветя, растения, текстил или тел. Хората, които се занимават с направата на бижута често смятат, че това странно хоби може да прерасне в истинска страст, за креативните почитатели на естественото и природата като цяло. Двата материала, които са най- широко разпространени за този тип изработка на бижута да акрилната смола и полиестерната смола.

Смола за бижута

Полиестерна смола

Независимо дали сте попаднали на този вид изкуство случайно или сте практикуващ творец, направата на бижута от смола с перлички от свежа вода, полускъпоценни камъни, мотиви изплетени на една кука, кристали, пайети и всевъзможни други декорации, винаги е със забележителни резултати, разтоварващо и забавно. Суспендирането на балончета около рубин, е типичния пример за пращане на едно закачливо намигане и по същество ефекта е наистина изключително красив.

Факти за леенето на смола

Смолата е идеалния материал, които е известен с ниския си вискозитет като течност, добре се смесва с катализатори и често се използва при смесването на пигменти и бои. Дизайнерите на бижута, предпочитат този материал за направата на ръчно изработени бижута, защото той дава неповторим прозрачен ефект, лесно може да се намери на на пазара и не е скъп.

Мек калъп

Силиконов калъп

Рамките и калъпите са два много важни материала, които трябва да се набавят, когато решението за изработка на бижута от смола е взето. Тук трябва да се отбележи, че за да се отдели формата от калъпа, той трябва да бъде предварително намазан с разделящ агент за смола или такъв на восъчна основа. Това спомага за отделянето на фигурата от калъпа, за да може той да бъде използван отново. Когато смолата се излее в рамки или капачки от бутилки може да се окаже много сполучливо за направата на бижута от смола тип бонбони. Когато се говори за калъпи, те могат да бъдат латексови, гипсови, метални, от фибростъкло или накратко има много опции. Има хора, които предпочитат меките калъпи, като например силиконовите, гумените и т.н., които придават стилна мекота на формите на бижутата от смола.

Преди да започнете!

В зависимост от вида смола, който се използва, съда (капъпа) и втърдяването, времето може да варира. Най- общо времето в калъпа, е периода, през който смолата трябва да престои в калъпа преди да започне да се втвърдява. Това време може да се съпътства и от време за втвърдяване и такова за отделяне (когато е предвидено смолата да се отдели от съда). Освен, че трябва да се има предвид фактора време, трябва да се отдели внимание и на климата, който играе основна роля за успешното втърдяване на смолата. Направата на бужута от смола не е препоръчително при влажен климат. Освен всичко споменато до момента, фактора хигиена също не трябва да се пренебрегва – винаги използвайте ръкавици и бъдете търпеливи, не пипайте докато смолата не се втвърди напълно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*


8 × 1 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>