Продукти за декупаж и тяхната употреба

Продуктите за декупаж са предназначени са предназначени, както за професионални, така и за хоби занимания. Повечето продукти за декупаж са лесни за употреба, разтворими във вода и напълно достъпни. Естествено преди всичко е важно да се съхраняват правилно, за да са винаги готови за употреба.

  • Основи – повърхностите, върху които се прави декупаж могат да бъдат най- разнообразни, затова е необходимо да се вложи работа, както и време, за да се подготвят предварително, като се обработят с правилните материали. Продуктите, които се използват за подготовка на повърхностите, върху които ще се прави декупаж са: водоразтворима акрилна боя (за директно нанасяне върху картон и дърво), грунд за декупаж на водна основа (за метал, керамика, стъкло и дърво) и акрилен гипс (за картон и дърво).
  • Лепила за декупаж– има много видове лепила за декупаж. Повечето от тях имат плътна консистенция и се продават готови за употреба. Ако все пак сте избрали да използвате обикновено винилно лепило за залепяне на желаните изрезки, можете да разтвотите в една част вода четири части лепило за получаване на средно гъста консистенция.
  • Еднофазен напукващ  медиум за декупаж – това е специализиран медиум, които се нанася един път върху повърхността между две контрастиращи акрилни цвята. При този медиум напукващият ефект се получава незабавно. Обикновено се използва за фон.
  • Двуфазен напукващ медиум за декупаж – това са всъщност два продукта, които се нанасят един върху друг, като трябва да се изчака изсъхването и на двата медиума. Образуваният слой е сравнително тънък. Получените пукнатини изпъкват при нанасянето на порпорина. Двуфазният напукващ медиум се използва след залепянето на хртиения мотив и преди лакирането.
  • Патина – това е продукта, които се използва за подчертаване на пукнатините, образували се след използването на напукващ медиум. Има течна консистенция, като най- често е на петролна или алкохолна основа.
  • Порпорина – това е друг продукт, които се използва за подсилване на видимостта на пукнатините. Представлява суха прахообразна субстанция и се нанася с мека четка.
  • Лакове за декупаж – възможно е използването на лакове на водна основа, синтетични, гелообразни, матови, гланцови, сатенени – опциите са много. За да се избегнат грешки е важно да се каже, че непосредстено върху декорираната повърхност, трябва да се нанесе поне един слой лак на водна основа и чак след това могат да се използват другите видове лак. За да бъдат декорираните предмети устойчиви се препоръчва нанасянето поне на няколко слоя лак – при картонените повърхности се препоръчват 3- 5 слоя, а при предмети или повърхности, които ще бъдат активно използвани – слоевете могат да стигнат до 30- 50. Всеки слой лак трябва да бъде напълно сух преди нанасянето на следващия.
  • Лак за триизмерен ефект – има свойството да придава релеф на повърхността, върху която е нанесен. Може да се използва само за акцент на определен мотив от хартията или салфетката.
  • Епоксидна смола – този вид смола е двукомпонентна. Напълно прозрачна е и придава плътен, изключително гладък и бляскав завършек на декорирания предмет, затова често я наричат „течно стъкло“.  С един единствен слой елиминира дребните неравности около използваната хартия.
  • Шкурка – тя е незаменима за получаването на перфектен декупаж. За целите на декупажа се използват фини шкурки, с които се заглаждат повърхностите на предметите, преди залепянето на хартията. Използването на шкурка е от особено значение, когато при подготовката на предмета е използван грунд за декупаж.

Пожелания за приятни творчески моменти!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*


× 4 = 28

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>