Топъл ембосинг

Топъл ембосинг

Необходими материали:

Печати- гумени или силиконови

Пудра за ембосинг

Мастило за ембосинг

Инструмент за топъл ембосинг

Пудрите за ембосинг след загряване придават обем на фигурата.Те биват няколко вида:

Оцветена пудра за ембосинг- след загряването, фигурата има цвета на използваната пудра.

Безцветна пудра за ембосинг- може да се използва върху пигментно мастило, като позволява цвета на мастилото да се вижда.

Перлена пудра за ембосинг- придава перлен отблясък на фигури, направени с цветно мастило.

Пудра за детайлен ембосинг- тя е изключително фина и се използва за сложни изображения и фигури, съдържащи много детайли.

В пудрите обикновено има добавки, които придават допълнителен ефект, по този начин фигурата може да бъде матова, с блясък, със състарен ефект и т.н.

Емайлна пудра за ембосинг- създава по- плътен релеф.

Мастилата за ембосинг се предлагат под формата на тампони и писалки. Тампоните се използват, когато се работи с печати, а с писалките могат са се рисуват уникални фигури, да се изписват специални букви и пожелания или да се оцветяват празните пространства от печатите. Мастилата могат да са прозрачни или пигментни.

Инструментът за топъл ембосинг загрява пудрата до топене. Не е препоръчитено да се използва обикновен сешоар, защото въздушната струя е много силна, а топлината не е достатъчна.

Някои видове топъл ембосинг:

Обикновеният топъл ембосинг е много лесен и включва 5 стъпки. Първо добре намастилете печата с мастило. След това отпечатайте върху хартията, на мястото където искате да поставите изображението. Посипете с пудра за ембосинг, така че отпечатаното изображение да се покрие добре. Не забравяйте, че мастилото трябва да е все още мокро, когато посипвате с пудрата! Огънете леко хартията, така че да се получи фунийка и изсипете излишната пудра обратно в кутийката. Загрейте изображението, като използвате инструмента за топъл ембосинг. При загряването пудрата ще се стопи и ще стане лъскава. Това обикновено се случва доста бързо, затова внимавайте да не прекалите, защото ще се получи плоска и замъглена фигура.

Прозрачният ембосинг е техника, която е най- ефектна върху тъмна хартия. Първо отпечатайте изображението с прозрачно мастило за ембосинг. След това поръсете с прозрачна пудра за ембосинг. Излишната пудра върнете обратно в кутийката. Накрая загрейте с инструмента за ембосинг и ще получите красив и релефен акцент. Самият релеф ще бъде прозрачен и ще се вижда цвета на хартията, с която работите.

Двоен ембосинг. Отпечатайте и загрейте желаното изображение. Оцветете като използвате моливи или пастели. След това с четка или гъбичка нанесете прозрачно мастило върху оцветените участъци. Поръсете отгоре с прозрачна пудра за ембосинг и загрейте.

Многоцветен ембосинг. Отпечатайте изображението като използвате прозрачно или пигментно мастило за ембосинг. След това поръсете с различни цветни пудри отделни участъци от изображението. Пудрите трябва да се поръсват на различни участъци, а не една върху друга! Изсипете излишната пудра и загрейте с инструмента за топъл ембосинг.

Ембосинг-техника “resist”- използвате прозрачно мастило за ембосинг. Поръсете с прозрачна пудра и загрейте. След това с тампонче нанесете мастило отгоре. Мастилото няма да се задържи върху релефното Ви изображение, а само около него. За тази цел мастилата Дистрес са много подходящи- има голямо цветово разнообразие и се смесват лесно, тъй като изсъхват по- бавно от другите мастила.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*


9 − 7 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>