Ембосинг

Ембосингът е изключително интересна техника. Чрез ембосинг се създава релефно (3D) изображение на дадена повърхност, която е предимно хартия или тънък лист метал. Има два вида ембосинг– сух и топъл. Крайният ефект и при двата вида е елегантен и ефектен мотив, акцент или цяла картина.
Сухият ембосинг се нарича още релефен ембосинг. При него основните инструменти са шаблони или специални „писалки“, с които се придава релеф. Сухият ембосинге чудесен начин за създаване на триизмерни фигури и мотиви на вашите хартиени повърхности.

Релеф може да се придаде и със специалните машинки за рязане и релеф, които работят с шаблони за рязане и папки за релеф. Принципът на работа с такава машинка е много лесен- избирате хартия и папка за релеф- слагате ги между приставките на машинката и пускате така оформения “сандвич” да мине през машинката, която чрез натиск оформя релефа от шаблона върху хартията.

Топлият ембосинг произхожда от обикновеното печатане. За топлия ембосинг са необходими гумен или силиконов печат, специални пудри- за топъл ембосинг, които се прадлагат в най- различни цветове, мастило и източник на топлина (инструмент за ембосинг). След като сложите мастило върху печата и направите отпечатък, поръсвате изображението обилно с пудра за топъл ембосинг. Незалепналата пудра се връща обратно в контейнерчето, а напудреното изображение се нагрява с инструмента за топъл ембосинг, който всъщност стопява пудрата и така се получава специфично релефно и гланцово изображение. Тази техника може да се използва върху всякакъв цвят и вид хартия. Има техники за получаване на различни ефекти при използването на топъл ембосинг и много добре се съчетава с други техники.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*


8 × = 32

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>