Сух ембосинг върху хартия

Сух ембосинг върху хартия

Необходими материали:

  • Хартия
  • Светеща кутия
  • Шаблон
  • Инструмент за ембосинг

Сухият ембосинг е лесна и приятна техника, а резултатите са очарователни.  Започнете с избиране на шаблон и хартия, с които ще работите. Шаблоните представляват различни по гомина пластини, на които фигурата или мотивът са вдлъбнати. При избирането на шаблона от изключително значение е да имате предвид, че крайната Ви цел е релефна фигура или дизайн, затова най- подходящи са шаблоните от месинг или дебела пастмаса. Ефектът от сухия ембосинг е най- добър върху по- плътна хартия, например картон или пергамент.
В зависимост от шаблона и хартията, които сте избрали е важно да подберете и най- добрия инструмент за ембосинг- стилус. Той може да е дървен, метален или пластмасов. Всички те работят по един и същи начин, а основната разлика е в дебелината на върха, който прилича на малко топче. Когато желаният детайл е малък и нежен, тогава трябва да се използва стилус с малък връх. Малкият връх в този случай Ви позволява да „следвате“ както по- плавните, така и по- острите извивки на шаблона. Когато се работи върху хартия за предпочитане е да използвате метален или пластмасов стилус.
Когато правите сух ембосинг е много по- лесно да работите върху светеща кутия. Като поставите шаблона и хартията върху светещата кутия ще можете ясно да виждате и следвате очертанията на шаблона. Ако нямате такава кутия можете да подберете по- тънка и светла на цвят хартия или да поставите шаблона и хартията на прозорец, така ще виждате по- добре контурите на желаната фигура.
Обърнете шаблона така, че това което виждате от Вашата страна да е огледално изображение на желания от Вас дизайн. Това е много важно, особено когато работите с шаблони с букви или надписи! Просто не забравяйте, че работите от задната страна на хартията и образът отпред ще бъде обърнат.
След като вече сте поставили шаблона и хартията с едната ръка придържайте листа, така че да не се отмества, а с другата използвайки стилуса следвайте очертанията на шаблона, като прилагате известен натиск. Натискът трябва да е достатъчно силен, за да се деформира харията по контура на шаблона, но не прекалявайте, защото иначе ще нараните или дори скъсате хартията. Определянето на натиска ще Ви отнеме малко упражнение и ще зависи от вида и дебелината на хартията, с която работите.
След като сте очертали желаната фигура, обърнете хартията и ще видите готовия резултат. Фигурата може да бъде оставена така или да бъде декорирана допънително според Вашето въображение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*


+ 1 = 10

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>