Декупаж

Често се срещат предмети, декорирани с техниката декупаж.

Тази техника е много популярна и е лесна за изпълнение. Често срещаме оригинални и красиви ръчно украсени предмети с декупаж, но инструкциите в повечето случаи не са изчерпателни.

Лепило за декупаж

Декупажът е занаятчийско изкуство, което е свързано с изрязване, пастиране и лакиране. Може да бъде много просто или пък много сложно. Именнно това прави тази техника изключителна– всеки проект е уникален.

Декупаж може да се използва като основна техника или само за придаване на ефектен акцент.

Няколко съвета за приятно творене

• Качественият декупаж започва с обработване на повърхността, която ще бъде декорирана с грунд за декупаж. Той се нанася за изглаждане на евентуалните неравности на повърхността и е основа, върху която декорацията ще е качествена и трайна.

• Ако изпозлвате хартия за декупаж: навлажнете я с фин пулверизатор  преди да я залепите, за да се избегне образуването на набръчквания. Влажната хартия е много деликатна, затова се поставя внимателно.

Оризова хартия за декупаж

•Ако използвате салфетки: използвайте само най- горния слой, върху който е изображението. Салфетките и оризовата хартия за декупаж не се мокрят.

• Декупажното лепило не е обикновено лепило или лак. Това е специализиран продукт и има специфични добавки, които му придават характеристиките, необходими за декориране с техниката декупаж.

• Лепилото се нанася с чиста и широка мека четка.

•Широките и меки четки са най- добрият избор и за нанасяне на лака. Препоръчително е да се сложат поне 4-5 слоя лак за постигане на възможно най- гладкия краен ефект. Препоръчително е изчакване от няколко часа между всеки слой. Лакът предпазва произведенията Ви от замърсяване и издраскване.

Пожелания за приятни творчески моменти!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*


8 − 1 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>